torstai 10. kesäkuuta 2010

Kuha on kalloo!

Kirjoitin edellisen kauden yhteenvedossani 13.12.2009 vuoden 2010 tavoitteista näin: "Tulevan kauden tavoitteina voisi olla mitallinen pintaperhotaimen, läpiyön kestävät kalareissut ja ehkä ensimmäinen perhokuha Viannalta". Tästä oli ensimmäinen osa täytetty, kun sain Vappuna Kymöltä parikin mitallista taimenta pintaperholla. Nyt oli vuorossa kuhien jahtaus Viannalta. Tulvajuoksutukset olivat pikkuhiljaa loppuneet ja kalaa oli tullut koskeen mukavasti. Näin kerrottiin myös perhokalastajat.netin Viannankoski-otsikon alla. Niimpä ajattelin itsekkin varailla luvan ja koettaa sitä ensimmäistä perhokuhaa saada. Muutenkin edellisen kerran olen kuhaa syönyt joskus 2000-luvun alussa. Tuntui vaan olevan aika kortilla löytää vapaita kalastusaikoja eli ukkoa oli liikkeellä kuin meren mutaa. Taisi viime kesänäkin likimain parin viikon jonoja Viannalle olla. Sopiva rako löytyi lopulta, kun herätyskello soi klo 02.50 ja saavuin koskelle torstaina aamulla neljän maissa ja tarkoitus oli kalastella jonnekkin 08-09 ja lähteä palkkatöihin.

Autoa parkkiin laittaessa pystyi heti havaitsemaan, että vettä on edelleen aika reilusti. Ei pärjää kumppareissa ja vettäkin satelee joten muovipussien teippaukseen jalkoihin ja vanhat kahlurit niskaan. Uusien kahlureiden pitäisi myyvän liikkeen mukaan olla minä päivänä tahansa postista noudettavissa. Kysäisin niitä nimittäin edellisenä päivänä tyyliin: "Dear Sör/Mädääm. Aid laik to knou were is mai weiders bicoos there is fishing siison hot äs passipl". Toivottavasti tulisivat tällä viikolla. Tuo korkea vesi tarkoitti myös sitä, että ei tarvinnut miettiäkkään kevyen setin kasaamista. Eli eikun demonia läjään, 3 liitsiä kiinni, 3 grammaa lyijyä ylimmän sivutapsin päälle ja "nauttimaan" heittämisestä. Enpä montaa heittoa ehtinyt tekemään, kun ensimmäinen lahna oli selästään kiinni. Ja kohta toinen. Kuitenkin varttitunnin heittelyn jälkeen pinkki liitsi narautti yhden kirjolohen. Kuten pk.netin keskusteluissa oli sanottu, niin olivat hivenen pienempää kaliiberia ja painoa tällä oli n. 1kg +- 123g. Toiminee kuitenkin kohtalaisesti foliossa grillattuna kera pottusiivujen ja sipulin. Samalla paikalle saapui toinen kalamies joka jigi-virityksiään alkoi laittamaan tulille. Ehdin saada samalta paikalta kuitenkin heti perään chartrause-liitsillä kuhan ja tämä olikin ensimmäinen perhovermein saatu kuha. Kalalla pituutta 41cm ja mukaanhan se lähti vaikkei mikään jätti ollutkaan.


Sitten siinä pari tuntia kivivallilta pommitettiin ja jigillä kaveri sai siitä pari-kolme pienempää kuhaa (c&r). Itse keskityin tahtomattani lahnan pyyntiin. Kirret ja kuhat pistivät suunsa kiinni eikä niitä enää tuon jälkeen näkynytkään ainakaan aamu kahdeksaan mennessä. Hieman ennen aamukutosta paikalle saapui myös lahnan pyytämisen grand old man eli Pehkos Janne kaverinsa Seppäs Akun kanssa. Piakkoin myös Esa saapui lupia myymään ja perinteisten turinoiden jälkeen suuntasin siltamontulle. Esa kertoi sieltä edellispäivänä kirreä hyvin saadun. Itselle ei kirjot suitaan availleet vaan sain hivenen harvinaisemman saaliin Viannalla eli 31cm harjuksen (c&r). Virvelimies sai pari pienempää taimenta (c&r) sillan yläpuolisesta kovemmasta virrasta ja vallilta näkyi lahnoja ajoittain nousevan. Siinäpä ne kalatapahtumat reissulla sitten olivatkin.

No nyt on kesän osalta Vianta kalastettu ja perholla kuha saatu. Sitten on taas aika unohtaa Esan puro elokuun lopulle asti ja keskittyä pääosin taimenen kalastukseen. Seuraavan reissun suunta lienee joko Konnekoski tai Nokinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti