lauantai 18. heinäkuuta 2009

Nokisenkosken taimenrieha

Taisi olla maanantai vai tiistai, kun kuluneella viikolla tuli puhelu ennalta tuntemattomasta numerosta. Ajattelin, että sieltä joko tarjotaan maailmanpelastajan roolia kopterin tukijana tahi jotain uskomattoman räväkkää Pelastakaa hyvän tähden edes lapset -lehden tarjousta. Eipä osunut kohdalle kumpikaan vaan Ford-mies jumalan armosta eli Tiihosen Petehän se kyseli tuuraajaksi Nokisen taimenriehaan opastushommiin. Sainkin järjesteltyä asiat siten, että pääsin lähtemään junioreiden pariin.

Itse taimenriehahan koostui kahdesta osuudesta. Nokisella sai ilmaiseksi kalastaa klo 12-17 sekä klo 17 tarjoiltiin jossain lähiseudulla rantakalaa. Laakkosen Laurin kanssa turistiin pitkät tovit siinä n. 11.30 alkaen ja mm. vähää vesitilannetta pohdiskeltiin sekä kalastuksenvalvonta-kuvioita. Muutamia kalamiehiä tulikin paikalle ja yksi perhe pyysikin virvelöintiin opastusta. No siitäpä niihin hommiin ja siinäpä se päivä menikin rattoisasti hieman neuvoen ja suurelta osin myös turisten sillalla kalamiesten kanssa. Porukkaa oli varsin kivasti ja tunnelma oikein mukava.

Kalatapahtumiakin tuli vaikka keli oli kyllä kovin kirkas. Ja todella tuulinen! Sillan yläpuolella sai keski-ikäinen perhokalastaja mukavan kalan kiinni vihreään liitsiin. Väänsi kalan kanssa varmaan 10-15min ja oli miellyttävä sillalta tilannetta seurailla. Erikoisuutena oli, että kiinni olleen kalan perässä n. puolen metrin päässä ui tovin vastaava reilu 50cm taneli. Tämä kala valitettavasti karkasi juuri ennen haavia. Hieman turhaan kalamies otti perukkeesta kiinni ja kala potkaisi siiman poikki. Tapsikin liitsi hommaan mielestäni turhan köykäistä eli 0.17.



Tämän jälkeen isä ja lievästi innokas poikansa saivatkin mukavan kalan. Tai isä sai ja poika haavitsi. Suhteellisen tuore 55cm istari otti sillan alta oliiviin kuulapää nymffiin. Sillan yläpuolella majaili myös mukavan kokoinen taimen jolle itsekkin koetin larvoja muutaman heiton roiskia, mutta oli niitä kuuluisia kioskin kumikaloja. Muita tapahtumia oli ollut saaren kupeella jossa vanhempi herrasmies oli karkuuttanut ison taimenen ennen haavia virvelillä. Itse kävin haavitsemassa ja samalla mulahtamassa koskessa vaatteet märäksi syvän uoman loppuliu'usta nuoremman Vesantolaisen kalamiehen oikein kauniin 47cm ehjäeväisen kalan. Oliivikuulapää tämänkin surma. Kala sai jatkaa matkaansa onnellisena. Vielä lähempänä klo 17 sai virvelimies ilmeisesti syvänuoman niskalta lotolla n. 50cm istarin.

Tapahtuma itsessään oli oikein mukava vaikkei opastushommia kauheasti tarvinnut tehdäkkään. Kalastajista valtaosa oli nuoria kuten pitääkin. Itse heittelin ehkä n. 30 heittoa ja eipä tuolla ollut tarkoituskaan kalastaa. Mukavinta oli nuoren pojan kossin ensimmäinen kalastusreissu ja sai pikkulippaan tarttumaan särjen ja veljensä sai ahvenen. Siitä se kalamiehen ura alkaa ja tämä kai taimenriehan perimmäinen tarkoitus onkin eli ohjata nuoria kalastajia hyvän harrastuksen alkutaipaleelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti