keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Kahluukamoja testailemassa

Taas kävi niin, että oli suunnitelmia ja suunnitelman muutoksia. Kohtuullisen normaalia meikäläisellä ja kaikki ketkä on vähänkään enemmän käyneet kalassa allekirjoittaneen kanssa tietävät tämän perinteisen vatuloinnin. Kaikkihan oikeastaan alkoi siitä, kun sain uudet kahluukamat kotiin viime viikolla. Samalla kyllä sitten menetin kaikki keräämäni pisteet, kun en ollut tilauksesta rouvalle maininnut. Ostin siis taimen.comista housut (http://www.taimen.com/mt/product_info.php?cPath=316_77&products_id=5310) sekä kengät (http://www.taimen.com/mt/product_info.php?cPath=316_79&products_id=5301) ja näitäpä sitä oli päästävä testaamaan.

Ensin mietin, että sunnuntaina voisi käydä jossain ja ehdinkin jo Viannalle varata luvan. Sitten homma kuitenkin meni reisille Iiron mennessä Ruunaalle lauantaina Häkkisen kanssa ja ajattelin pistäytyä keskiviikkona, kun käytännössä hommat nyt työrintamalla meilin päivystystä ja speksailua. Mietin vaihtoehtoina Äyskoskeakin, mutta en pystynyt kovin montaa tuntia käymään joten oli helpointa käydä kuitenkin Viannalla ja samalla saisi kengille kunnon testin liukkailla kivillä. Myös Korpilohi kävi mielessä, mutta siellä ei olisi päässyt kunnolla kahlureita ja varsinkaan kenkiä testaamaan ja ilmeisesti lampikin on siellä jäässä.

Näinpä sitten käväisinkin muutaman tunnin keikan Esan purolla. Vesitilanne koskella ennallaan. Olin yksin kalassa eli siinä mielessä luksusta. Levää edelleen pirusti varsinkin patoluukuilla. Kaloihin en juuri kosketusta saanut. Ainoa positiivinen yllätys oli mustalla liitsillä saatu n. 36cm (nopsaan mitattu ja tunnistuksen jälkeen raakasti haaviin vedetty) suht pirteä ja kaunis taimen maantiesillan alta. Taisipa olla vasta toinen taimen itselle Viannankoskelta. Ja ennenkuin joku älähtää, niin taimenen rauhoitus on ko. paikassa kumottu ja ei siellä kutua muutenkaan tapahdu. Lisäksi syksyllä eritoten olen valinnut perhot ja kalastuspaikat siten, että ne mahdollisimman vähän taimenta kiinnostaisivat Viannallakin. Ehkä tuo musta liitsi ärsykekuulalla on niistä kovin taimen perho.

No tärkein anti reissussa oli kahluukamojen testaus. Taimenen housut olivat oikein hyvät. Täydellisen sopivat omalle päärynävartalolle. Sukkaosakin oli LK kokoisissa housuissa oikein hyvä. Eivätkä housut myöskään vuotaneet mikä oli yksi tarkoitus eli selvittää ennen ensi kevättä ettei ole valmistusvikaa. Henkselit olivat myös napakat toisin kuin vanhoissa jossa olkaimet eivät kuosissa pysyneet. Ainut pieni miinus tuli henkselien ja vyön kiinnikeklipsuista, jotka vähän ensituntumalta vaikuttivat heppoisilta. Olkaimet myös pysyivät mainiosti paikallaan kun piti heittää kepillinen vettä ja pikkaisen ihmettelen vetskarihousujen valintaa ainakaan pelkällä tyhjennyksen helpotuksen suomalla edulla. Noh ne on makuasioita.

Kengätkin olivat oikein sopivat ja kun käytin neopreenin päällä villasukkaa suojana, niin istuvuuskin oli liki täydellinen. Pohja noissa on kumia jonka materiaalista en ole varma. Pitivät suhteellisen hyvin, mutta limainen levä kivien päällä oli aika paha ko. pohjalle eli pito oli hieman heikompi kuin vanhoilla huopapohjaisilla siinä tilanteessa. Pitää harkita "nastojen" asennusta pohjaan. Ei vaan viitsinyt ostaa Taimenelta tätä sarjaa (http://www.taimen.com/mt/product_info.php?cPath=316_79&products_id=5217), koska oletan vastaavia ruuveja löytyvän ihan paikallisista kaupoista varmaankin alle eurolla. Saapahan nuo poiskin jos eivät toimi. Toki pitää katsoa, ettei ruuvaa pohjan läpi ja riko sukkaa.

Seuraava reissu on täysin auki. Taimenen rauhoituksen jälkeen vaihtoehtoina on oikeastaan kaksi paikkaa: Nurmijoki tai Vaikkojoki. Vaikko kiinnostaisi, koska sieltä voisi tavoittaa kisoihin istutettuja kaloja. Nurmijoella kalaa voisi löytyä varmemmin. Kummassakaan ei tarvitsisi kiusata kuteneita kaloja. Noh aika ja kelit näyttää minne mennään vai ei minnekkään. Tänään ensimmäistä kertaa muuten jääti jo vaparenkaitakin. Talvihan se sieltä tulee vääjäämättä.

6 kommenttia:

  1. Suosittelen tuon nepparin päälle ennemmin toista neopreenia tai isoa tennissukkaa suojaksi. Villasukassa tahtoo tuo kudot olla siinä määrin harva, että hiekka hiihtelee läpi tekemään tuhojaan varsinaiselle sukkaosalle. Neopreeri kaikkein paras, mutta silloin täytyy olla tarkkana, jottei jää hiekanjyviä kahden neopreenin väliin hankaamaan, koska nehän ei sieltä puolestaan pääse mihinkään suuntaan.

    VastaaPoista
  2. joo pitääpä katsoa raskisko investoida jossain vaiheessa toiset neopreenisukat. Tuo on totta, että villasukasta menee läpi hiekka...

    VastaaPoista
  3. Kyllä ne kutee Viannalla,Vaikolla ja Nurmijoella, mutta se kutu ei onnistu (ainakaan Viannalla)...

    VastaaPoista
  4. Okei. En ole kalatalousbiologi :) Pahoittelen perätöntä väitettä. Sanotaanko näin, että näillä koskilla on vähiten moraalisesti rappiollista käydä rauhoituksen jälkeen kalassa. Ja viannalla kumotun rauhoituksen aikana kirjoja jahtaamassa. Vaikollakin on helppo keskittyä kirjoihin keskittämällä kalastus esim. kalliokosken suvantoon.

    VastaaPoista
  5. Mulla on joutavana tommoiset neopreenijutut. Koko on jotain 42, joten jos tarttet niin soittele. 5v tulee täyteen tuossa Freestone setissä joten toi taimen voisi ehkä olla hyvä vaihtoehto. Noita ruuveja saat mistä tahansa rautakaupasta kilotavarana, mutta suosittelen että tökkäät vielä joustavaa liimaa kyytipojaksi. Pitäis olla semmoisia päästä avautuvia ruuveja tms. ettei ne irtoaisi helposti.

    VastaaPoista
  6. Voipi olla, että nuo 42 on mulle aavistuksen pienet. Pitäs ehkä olla 43-44. Mut eihän siinä mitään häviä jos testais. Mitä tarkoitat päästä avautuvilla ruuvilla? Ainakin nuo taimenen ruuvit näyttää ihan tavallisilta peltikatto-ruuveilta. Ongelmahan tuossa on löytää sopivan mittaisen ruuvit ettei ne vahingossa kengän kulumisen myötä tule läpi. Toki voi asennuksen jälkeen testata kävelemällä paljain jaloin kengillä, mutta varmaan kengän pohja meikäläisenkin massan alla antaa ajanmyötä lajinsa periksi. No pitää käydä katsomassa noita jossain välissä...

    VastaaPoista