perjantai 12. kesäkuuta 2009

Melkoista tulitusta Huopanankoskella

Viimein koetti aika perhokerhon Huopanankosken reissun. Oli sitä odotettukin. Lähdettiin matkaan Kivistön Vihtorin aka Viki sekä Väyrysen Jannen kanssa immeisten ilimoilta. Muut tulivat sitten Pielavesi-Iisalmi-Kiuruvesi akselilta. Menomatkalla ihasteltiin Viannan sekä Kärnänkosket. Käväistiin myös mutka Kellankoskella, koska pojat eivät paikkaa olleet nähneet ja teki alle kilometrin mutkan varsinaiseen reissuun.

Perille kun päästiin niin paikalla olikin jo seremoniamestari ja Kiuruveden hallitseva karaoke-mestari Hujanen sekä myös kaikki muut osallistujat. En ole aivan varma paljonko meitä oli kaikkiaan, mutta käsitin, että n. 12-14kpl. Siinä sitten pelivermeet tulille ja eikun kalaan. Itse aloittelin torikosken niskalta testaamalla uutta vapaa susiruman surffilaudan kera. Samalla ihastelin, kun Karppisen Olli kesytti heti alkuun niskan kuohuista 46cm luonnontaimenen larvalla.Olli hävisi nopeasti pois ottipaikaltaan, niin mielikuvitusköyhästi samoihin hommiin. Eipä aikaakaan, kun noin 35-40cm taneli kiinni ja tätä vääntämään. Karkuutin turhan kovan paineen vuoksi ja melkein heti seuraavalla heitolla sainkin sitten 30cm taimenen. Mietin, että voi pojat, kun Ankkalinnan perhokerholaisten sanojen mukaan "lohda dulloo". Samalla näin kuinka Väyrys Janne karkuutti sillan yläpuolelta kalan.Jatkoin larvastellen alaspäin koskea, koska koko muu orkesteri oli ampunut kuninkaan väylään. Täytyy sanoa, että ompahan mahtava koski tähän touhuun. Helppo kahlata ja kivien päällä koskipartaa -> perhomenekki pysyi erittäin pienenä vaikka pohjakosketuksia tuli koko ajan kuten pitääkin. Lopulta pääsin Torikosken loppuliukuun ja siellä sainkin kalan kiinni. Pian huomasin, että harjushan se siellä ja joko nyt tulisi elämäni ensimmäinen perhoharjus. Luitte aivan oikein eli hyvin on pari kesää kierrellyt harrit meikän larvat. No tulihan se ja pyrstöstä kiinni. Voi veljet, että harmitti. Kohta kuitenkin uusi kala kiinni ja tämän haavitsinkin. 38cm harjus sai olla kunnian ensimmäinen suusta tartutettu purje-evä.Pikkuhiljaa alkoi kantautua jo huhuja, että kuninkaan väylästä oli taimenta käytetty hyvin haavissa. Suurimpana Vikin muistaakseni 52cm. Tässä vaiheessa alkuiltaa oli kuitenkin hyvä pitää paussi ja käytiin Hujasen kanssa makkaranpaistossa ja parantamassa maailmaa.Ruokatauon jälkeen kävin torikosken loppuliu'un larvastelemassa, mutta en jaksanut tinseliä paiskoa vaan painuin kuninkaan väylään. Siellä huomasin vanhanaikaiset eli eikun takaisin niskan talolle lyhyen kalastuksen jälkeen tutustumaan huussin sisustukseen. Olin kävelemässä takaisin alas, kun korviin kantautui melkoinen mökä rannalta. Mietin, että onkohan teineillä taas mahtava meno tiukka etukeno, mutta päätin kuitenkin mennä katsomaan. Vikihän se siellä väänsi ison kalan kanssa paikalla jossa juuri aiemmin päätin olla tarjoamatta tinselit. No mitäpä väliä ja "katkeruutta" en tuntenut, kun aloin tilannetta kuvaamaan. Vääntöä oli jo tovi ehtinyt kulua, mutta loppuosa episodista alla olevassa videossa. Viki kertokoon omassa blogissaan tarkemmin tapahtumat. Aivan järjettömän komea kala ja hyvä meininki. Kalalla mittaa 65cm ja painoa n. 3050g (punnitsin haavissa ja haavi jälkikäteen erikseen)

Tästä matka jatkui itsellä alaspäin ja aivan alhaalla olikin pintakäyntejä. En saanut mitään kelpaamaan, mutta myöhemmin oli alkanut kunnon hätsit josta pojat koukuttivat harjusta sekä sillan yläpuolelta Aku sekä Viki monta mittataimenta. Ilmeisesti perhokerhon Brad Pitt-statuksen omaava Miika sai myös 44cm istarin alhaalta. Osan kaloista veijarit koukittavat pintureilla ja Copper John oli kelvannut myös hyvin Akun tarjoilemana. Itselle ainoastaan pari pienempää harjusta alhaalta, mutta kyllä oli kova meininki koskella.Myöhemmin yöllä kävi Hujanen keulimassa 58cm luonnonkalallaan, jonka oli saanut samasta Torikosken loppuliu'usta kuin Viki ison kalansa. Ottipelinä Yön Timon muunnos. Aamukutoselta oli kammettava unille ja tovin päätä kallistettava tyynyssä. Aamukahvilla joskus klo 11 maissa ollessamme tuli tuohtunut Pielavetinen paikalle ja kertoi niskalta karkuuttaneensa vauraan taimenen juuri ennen haavia. Ainut kunnon taimen tapahtuma hänelle. "Onneksi" muitakin oli kuin itse jotka oli vähemmillä kontakteilla kunnollisiin kaloihin. Ennen lähtöämme n. klo 15 kyytiläinen eli Väyrys Janne sai mukavan palkinnon, kun onnistui haavitsemaan 50cm luonnonkalan Torikosken sillan yläpuolelta. Leuassa aimmin menettämänsä larva. Tässä kohti tuntui olevan kalaa, koska Janne taisi 5kpl karkuuttaa samalta paikalta ja Raatikais Pasi sai lähtömme jälkeen siitä pari taimenta lähes peräkkäin suuremman ollessa käsittääkseni yli 50cm. Hujanenkin oli vielä saanut 48cm kalan.

Summa summarum: Itsellä hiljainen keikka taimenien suhteen, mutta kokonaisuutena aika loistava tulos. Mitallisia taimenia tuli 20kpl +-3kpl ja harreja iso liuta päälle osallistujille. Harreista taisi isoin olla jotain 45cm luokkaa. Jätti kyllä Huopana ainakin itselle lähtemättömän vaikutuksen ja nyt onkin pitkä vuosi odottaa seuraavaa reissua. Isot kiitokset Hujaselle reissun varauksesta ja järjestelyistä sekä kiitoksia koko porukalle mukavasta seurasta!!

4 kommenttia:

 1. Huh huh on kyllä mahottoman kommee kala tuo 65cm!

  Ja onnittelut ensimmäisestä harjuksesta perhovälinein! Siitä se lähtee ;)

  VastaaPoista
 2. Ennenkuin joku kysyy niin tuo Vikin vöyreä kala on c&r...

  VastaaPoista
 3. Hyvä reissu jäbillä ja huippu rapsa. "Junnut" on kyllä kovassa iskussa. Päästään Iken kanssa kohta tähän esitteeseen http://www.upm-kymmene.com/downloads/energy_and_pulp/Metsiemme_kaapia.pdf ja horinoimaan miten asiat oli ennen. Kuten olet varmaan huomannut - uudet oivallukset on tämän lajin suola.

  VastaaPoista
 4. Tuonne seuraan Harri me just kuulutaan :) Sopis meille kuin sialle otsatukka. Sen verran rapsan juttuun, että tuli varattua 6-7 päivä heinäkuuta Huopanalle Häkkisen Villen ja Iiron kanssa luvat. Pitäs vaan muistaa varata majoitus kanssa. Ei tuo 25e olis paha jos sais muutaman tunnin sängyssä nukkua sekä keittimellä kahvit loihtia

  VastaaPoista