tiistai 20. heinäkuuta 2010

Huh hellettä sanoi jänis pakkasella

Tätä otsikon mukaista sanontaa tuli nuorena poikana kuultua varsin paljon. Jäniksen pakkasista en osaa tarkemmin sanoa, mutta omat kesälomat on melkoisessa helteessä menneet. Se on pihahommien lisäksi sotkenut myös kalastusta aika paljon. Helteet kuitenkin hieman alkoivat hellittää, mutta sen verran lämmintä on vesi, että jätin vielä varsinaisen taimenen jahtuun sikseen ja kävin heittämässä luvan tutulla ja turvallisella Viannalla aamuyöstä. Muitakin kutsuja tuli, mutta nyt tällä kertaa näin ja jospa sitä pääsisi vielä pinturiakin syytämään ennen syysrauhoitusta.

Esalta soittelin lupia eilissä päivänä ja kertoili suoran vastauksen, kun kysyin että onko kalaa tullut. Ei ole kuulemma tullut. Viikon takaisista kirre-istukkaista ei kuulemma kovin montaa ollut ylös saatu. Sama ilmiö on ollut myös Löytynlohen sekä Lohimaan lammikoilla. Sen sijaan sillan alapuolelta oli Suonenjokelainen kaveri saanut aika vauraan 6kg kuhan jigillä. Aamuisista kalamiehistä yksi sanoi sen olleen 6.4kg, mutta olipa nyt mitä oli, isolle se kuvassa näytti. Karvan verran isompi se kuitenkin kuin valitettavasti ennen oman lupansa loppumista kotiin lähtenyt "Karttulan mies" sai viime kesänä. Olisi ollut mukava turista...

No aamulla jokatapauksessa olin taas liikkeellä ennen kuin sika pieraisee eli koskella vajaan tunnin ajon jälkeen neljältä. Hiukan säikähdin, kun parhaat paikat oli jo varattuna eli kolmen hengen seurue oli tullut puolilta öin. Nuorehko virvelimies suolisteli pienehköä kuhaa omaa kalastusta suunnitellessani. Vettä oli sen verran vähemmän, että patoluukkujen eteen betotonilipalle pääsi kahlaamaan joten sinne siis mars. Eipä aikaakaan, kun kala kiinni ja olin varma jo kirren olevan, mutta perusylläri eli lahna selkäevästä.

Yöllä tullut seurue luovutti n. 5 aikaan ja heillä oli jokunen karkuutus ollut ja käsittääkseni yksi n. 1.5kg taimen ylös. Kirjot hukassa heilläkin. Pääsin sitten heittämään spoteille virran reunaan pitkäksi toviksi yksin. Sain lukuisia ahvenia, pienen tanen jonka vedin raakana ylös ja c&r sekä chartrause liitsillä 41cm kuhan joka lähti pannulle. "Sartrööse"-vihreä liitsi tuntuu noille kelpaavan.

Myöhemmin aamulla heräili myös vrk-luvalla ollut Tampereelta oleva perhokalastaja teltastaan eli hän oli useamman kosken kiertueella. Hänkin oli edellisiltana pienempiä taimenia muutaman saanut. Rupateltiin pitkät tovit niitä ja näitä sekä todettiin veden olevan todellakin turhan lämpöistä. Aamu heiteltiin kahdestaan ja sain vielä toisen n. 35cm tanen samalla raakana ylös systeemillä. Koetin valita perhot kirrelle ja kuhalle miellyttäväksi samoin kuin teen Viannalla syysrauhoituksenkin aikaan, mutta sattumilta ei voi näköjään välttyä. Virkeinä molemmat tanet kuitenkin uimaan lähtivät.

Olen nyt kolmesti käynyt aamulla kalassa Viannalla ja sateenkaarirautuja ei tunnu silloin löytyvän millään. Tampereelta ollut kalamies sanoi myös selvästi aamun vaikuttavan hiljaisemmalle kuin illan. Mistä johtunee..Tiedä häntä. Nyt odotellaan kelien viilenemistä. En uskalla arvailla enää seuraavista kalapaikoista, koska tuntuvat kohteet vaihtuvan kuin pääministerillä morsiot.

Lopuksi vielä pari sanaa uusista snowbee kahlureista eli kiintokengällisestä hengittävästä mallista. Housut on mulle vähän pienet eikä siitä voi valittaa -> nettiostamisen varjopuolia -> minkäs teet kun ei Suomesta saa. Sen sijaan vaikka housut olisivat millaiset tahansa, niin kenkä on auttamatta huono. Pito on suht ok, mutta kumikenkämäisyys on todella huono juttu. Jokainen voi kuvitella mille tuntuu kahlata jalkapallon ja sitä isompien kivien välissä ja keskellä kumppareilla. Ei hyvä! Saapa nähdä pitääkö tässä vielä toiset kahluritkin ostaa tälle syksylle. Pitänee käydä paikallisessa kivijalka-liikkessä kokeilemassa Scierran cc3-kiintokengällistä ja toivoa ettei niissä oleva vähäinen neppari aiheuttaisi sitten ongelmia jos niihin päätyy...

2 kommenttia:

  1. Hienoa blogia pidät, jatka samaan malliin reissuraportointia. Mukavaa luettavaa nämä blogit kun ei itse ehdi/ saa aikaiseksi järkättyä reissuja..

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia! Mukava saada positiivista palautetta! Reissuista tulee jatkossakin raportit samaan tyyliin...kunhan vaan nämä helteet helpottaisi, että tulisi niitä reissujakin :)

    VastaaPoista