maanantai 12. heinäkuuta 2010

Karvio kopaistu

Mukava lomareissu perheen kanssa Vuokatin Katinkultaan oli takana ja aika suunnitella uusia kalareissuja. Helle vielä tuli sotkemaan lomakuvioita eikä sille loppua näy. Perskeles! En tykkää yhtään. Kuitenkin pe-la yöksi meinattiin jo mennä Bomanin kanssa Karvioon, mutta se reissu tuli peruttua ja keskityttyä nestetankkaukseen. Sitten oli jo suunnitelmissa Konnekoski, mutta vaihdoin kuitenkin muutamilla perusteluilla kohteen viime hetkillä takaisin Karvioon. Karvionkoskihan oli itselleni käymätön paikka. Kauhean positiivisia juttuja en kohteesta ollut kuullut vaikkakin kalaa siellä tuntui olevan ja seassa isompiakin sattumamörssäreitä.

No näimpä ajelin Karviollle ja siellä ei kauheaa ruuhkaa vaikuttanut olevan. Villin Pohjolan kohdehan on kyseessä ja koskelle on olemassa mobiililupa. Siitä isot propsit. Ne saisivat yleistyä kyllä kaikille koskille joissa ei kalastajakiintiötä ole. Esim. lyhyemmältä matkalta voi ajaa rantaan ja katsoa mikä on "pössis" eli onko joki täynnä ukkoa ja päättää luvan ostosta sitten. Nyt ei ihan täynnä ollut, mutta ei yksinkään tarvinnut olla. Itseni kanssa samaan aikaan paikalle ilmestynyt kalamies (joka myöhemmin paljastui vanhaksi vastustajaksi epäonnistuneiden jääkiekkoilijoiden lajin parista) tarpoi suoraan niskalle ja sai kalan kiinni heti ensimmäisillä heitoillaan. En tilannetta päässyt näkemään, mutta oli kirkas kylki välähtänyt ja vetänyt kovaan koskeen katkottaen siiman myöhemmin kiveen. Epäilyä oli järvestä nousseesta taimenesta.

Itse tutkailin koskea ja vaikutti, että ainakin nykyisellä vedenkorkeudella larvastelukin kosken keskivaiheilla olisi vaikeaa. Alaosassa koskea oli taasen todella kova virtaus. Kävin kyllä siellä likimain 20cm tinseliä paiskomassa tovin. Katselin jonkun tovin päästä vastapuoleisen niskan olevan tyhjä ja porkkailin sillan yli sinne. Tottakai kaksi kalamiestä meni niskalle suoraan nenän edestä ja eikun takaisin mars. Tänä aikana oli pari kaverusta saanut niskalta ihan kelpo killen, joka oli hieman ehkä yllättäenkin tullut isohkolla caddiksella. Samalla nämä jantterit lähtivät ja tilalle tuli muistaakseni Outokummun suunnalta toinen kaveri ja hänen sekä niskalla kalan karkuuttaneen kanssa pyöritettiin rinkiä. Vastapuolella kolmen hengen rinki pyöri myös ja sieltä perhomies yhden kirren saikin.


Siinäpä ne kalatapahtumat sitten likimain olivatkin. Meidän rannalla kaveri sai pupalla tod.näk. aiemmin monta kertaa ilmassa käyneen n. 30cm taimenen ja toiselle kaverille yksi tärppi. Vastapuolella rinkiä pyörittänyt kolmen hengen rytmiryhmä näkyi myös tyhjää pyytävän. Yöllä keli viileni mukavasti, mutta mitään eloa niskalle ei tullut. Toisaalta ymmärtää senkin, koska paikkaa pommitettiin kahdesta suunnasta jatkuvalla syötöllä. Samalla kauden trendi josta kuulunut muualtakin jatkui eli yöllä on kovin hiljaista kalan tulo.

Karvio on nyt nähty. Ei tulene omiin suosikkikohteisiin kuulumaan vaikka varmasti kalaisa ja mukava paikka voi ollakkin. Etäisyys on jo yksi este, kun matkaa on 106km kotoa ja ei tiedä onko siellä ukkoa kuin pipoa lähtiessä. Myöskin järkevän tuntuiset kalapaikat lyhyessä koskessa rajoittuivat valitettavan harvoihin spotteihin. Harmittaa hieman, kun aamun sessiot jäi näkemättä eli vanha alaselkä vaiva ajoi kotiin siten, että lopetin kalastuksen 02.10. Sen verran siimat ehtivät kyllä kastua, että kalan olisi 5h aikana voinut saada. Ainoaksi tapahtumaksi jäi kuitenkin pienen tanelin pomppu ohi skaterista. Lisäksi uskomattoman sitkeä vamma "peliuran" lopettaneilta sählyiltä maaliskuulta ei pottuvarpaan juuressa tunnu paranevan koskaan eli nyt ollut likimain 5kk kipeä. Nooh..semmosta se on meno välillä. Nätti paikka Karvio kuitenkin oli ja kalamiehessähän se vika on jos ei vapa taivu. Nyt otetaan kuitenkin kalj...eikun happea helteiden yli ja koetetaan parannella selkää kuntoon sinä aikana. Toki tässä huomenissa kuunnellaan juhahujasen mahtisaaliit samasta paikasta, koska jos vanha tuttu trendi jatkuu, niin haavissa käynee likimain 20 kalaa. Omalta osalta seuraavaan kohteen valintaan vaikuttaa aika paljon myös vedenlämpötilat eli ehkä c&r hommat saa ainakin jäädä.

2 kommenttia:

  1. "Lisäksi uskomattoman sitkeä vamma "peliuran" lopettaneilta sählyiltä maaliskuulta ei pottuvarpaan juuressa tunnu paranevan koskaan eli nyt ollut likimain 5kk kipeä."

    - Kihti?

    VastaaPoista
  2. Hyvä ehdotus. Ei vaan oikea. Tuolla jalkaterässä kävi rusahdus pelissä ja siitä lähtien ollut kipeä. Murtunut ei ole, mutta ilmeisesti nivelside revennyt tms. Näin lääkäri-setä on pariin kertaan mulle kertonut...

    VastaaPoista