tiistai 2. syyskuuta 2014

Liian helppoa

Viannankoskella pitkästä aikaa pistäytymässä ja perhokalastajat.net tiesi kertoa, että kalaa oli tullut köytenään. Syykin siihen selvisi paikalle päästyä. Vettä todella vähän ja Esa oli tilannut kalaa 300kg erän Rovaniemeltä. Siinä on sellainen kahden muuttujan yhtälö ettei tuntemattomia ole vaikea ratkaista huonommallakaan matikkapäällä.

Koski-isännän kanssa rupatellessa meni varmaan puolet siitä 45min mikä kesti saada kiintiöön kuuluvat kaksi kalaa. Ne tuli molemmat Pielaveden puolelta virranreunasta toinen mustalla ja toinen pinkillä liitsillä. Ei tästä nyt suurta tarinaa saa millään. Kotimatkan ajoin Siilinjärven kautta ajatuksella, että käyn Ahmolla heittämässä frisbeegolffia, mutta äärettömän hyvä suunnitelma kariutui siihen, että kiekot oli toisessa autossa.



Pitää tässä syksylle ehkä vielä yksi tai kaksi kalareissua koettaa järkkäillä. Lampikalassakin olisi kiva pitkästä aikaa käydä...

4 kommenttia:

  1. Moro! Olisiko sulla "asiantuntijana" antaa tämmöiselle viannan-aloittelijalle jonkinlaisia neuvoja että mistä kohti kannattaa yrittää, minkälaisilla perhoseteillä, minkälaisella tekniikalla, hyviä kahluureittejä yms. On nimittäin jo muutama mp-reissu tullu heitettyä ja alkaa kohta miettiä että kalastaako väärällä tavalla väärästä paikasta väärään aikaan... Olisin tyytyväinen pienimmistäkin vinkeistä! :)

    VastaaPoista
  2. Morjesta pöytään. Olen aika usein näihin vastaillut, en välttämättä mikään asiantuntija ole enkä sellaisena itseäni pidä. Jotain voin kuitenkin yrittää vastata. Jos istutuksesta on lyhyt aika, niin patoluukkujen eteen on hyvä keskittää kalastus ja perhoiksi liitsejä (pinkkiä, valkeaa, mustaa, oranssia). Koko saa olla sellainen #6-#10, itselläni se on #8. Mitä pidempi aika istutuksesta niin sitä pienemmät perhot ja itse vaihtaisin värit mustaan ja valkeaan, räikeimmät perhot ehkä vähemmälle. Voi kokeilla pieniä #12 kuulapupia, larvoja sekä nymfejä. Vapaasti virran mukana larvastellen eli painoa pitää olla perukkeessa/perhoissa.

    Pidempään kun istutuksesta on mennyt, niin etenkin silloin kannattaa kalastella muutakin kuin patoluukkua. Siihen tosin vesitilanne asettaa omat rajansa. Koko sillan alaosa on mukavaa streamer-kalastusta vaikkapa liitseillä kunhan virtaus on hyvä ja ajoittain sieltä saa todella hyvin kirreä. Usein siellä vaan on virtaus liian kova tai sitä ei ole ollenkaan. Yksi paikka mitä liian vähän kalastetaan on parkkipaikalta koskelle laskeuduttaessa vasemmalle siltaa kohti lähtevä virta. Siitä mm. tänä vuonna alkukesästä sain molemmat kirret, kun patoluukuilla oli mykkää.

    Itse kalastan vain liitseillä, kuulapupilla ja tinseleillä Viannalla. Se ei ole oikea tapa varmasti, mutta pidän perhot yksinkertaisina koska niitä jää pohjaan paljon. Liian pinnasta kalastaminen onkin monen perisynti tuolla.

    Mulla on myös mahdollisuus sitoa sulle perhoja setti tuonne millaisia itse käytän jos haluat ostaa. Laita siinä tapauksessa viestiä ismo.tolonen ( ät ) dnainternet.net

    Ei muuta kuin uutta matoa koukkuun ja kireitä siimoja! Saatan itsekkin vielä yhden reissun Viannalla käydä ja mun pitäisi nyt niitä pieniä perhoja sitoa sinne, kun istutuksesta on jo pidempi tovi heilahtanut ja kalat lienee tosi tiukassa

    VastaaPoista
  3. Iso kiitos vastauksista! Sidontapenkki löytyy kotoa, joten perhoille (ainakaan vielä) ei ole polttavaa tarvetta, mutta pidämpä mielessä tulevaisuutta varten että niitä perhoja voisi sinulta ostella. Kireitä siimoja vaan sinullekin ja jatkahan blogin pitämistä, aina piristää päivää sun kalastus- ja metsästyskirjoitukset! :)

    VastaaPoista
  4. Joo eipä mitään :) Ja ei ollut tarkoitus tuputtaa ja kantsii ehdottomasti panostaa siihen, että sitoo itse omat perhonsa. Kannattaaa pysyä yksinkertaisissa sidoksissa ja mieluummin liian pienissä kuin liian isoissa. Sido esim. #10 liitsejä ja niihin iskupiste kuulassa tai ilman kuulaa vaikka punainen pää, niin et pahasti metsään mene. Nymfeihin yms. pikkuperhoihin kanssa kantsii sitä iskupistettä (oranssi, punainen, kirkas vihreä) viljellä myös

    VastaaPoista